Domestic Dance — and Band! (Exhibition, Gallery Longa & Pimento, 2022)

Domestic Dance, version iPhonelation (The continuing story of the chef, the cook, the waitress and the customer). Video was home-cooked with iPhone during the COVID-19 pandemic. Video © Hannele Romppanen & music Orang Pendek, 2020.


Hannele Romppanen:
Domestic Dance - and Band!


18.5. -12.6.2022 (videonäyttely)

Pimento, Hallituskatu 5, Oulu

1.4. -24.4.2022 (valokuvia ja videoita)

Galleria Longa, Tukkutorinkuja 6, Helsinki.


Näyttelyni Domestic Dance - and Band! pohjautuu korona-ajan arjessa toteutettuun valokuvaperformanssiin paljastaen sitä, miten maailmasta eristäytyminen ja fyysinen etäisyys ovat vaikuttaneet elämäämme. Performanssien myötä näyttelyn keskeisiksi aiheiksi nousevat yksinäisyys ja taito suhteessa huomioiduksi tulemisen tarpeeseen.

Näyttelyn video- ja valokuvateoksissa esiinnyn muun muassa kokkina, tarjoilijana ja keittiön pöydällä itsestään meteliä pitävänä bändinä aikana, jolloin normaaleja arkeen kuuluvia fyysisiä kontakteja ja kulttuuripalveluja on rajoitettu. Samalla uusien taitojen opettelusta on tullut itselleni lähes välttämätön elinehto kotona viihtymiselle ja yksinäisyyden peittoamiselle. Näyttelyteosten varjolla olen päätynyt harjoittelemaan muun muassa ruoanlaittoa, eri tanssilajeja ja liikkuvan kuvan tekniikoita sekä toteuttamaan elämäntapamuutosta.

Tekemällä taidetta käyn kenties humoristiseen taisteluun itseensä käpertymistä ja alakuloa vastaan.

Videoteokset rakentuvat osittain valokuvista tehtyihin GIF-animaatioihin, ja materiaalia olen tuottanut muun muassa kännykkäkameralla ja -applikaatioilla vuosien 2020-2022 sulkutilojen aikana. Näyttely heijastaa poikkeustilasta jäänyttä oireilua ja siitä kumpuavaa halua päästä esille - tulla vihdoin nähdyksi ja kuulluksi yleisön edessä.


Helsingissä näyttelyn aikana tempaistaan Flasmob 21.4.2022 klo 20, Taiteilijatalo Ars Longan edustalla Helsingin Kalasatamassa. TALO TANSSI #YksinäisyyttäVastaan -Flasmobissa talon asukkaat tanssivat Tukkutori 6:n puoleisilla parvekkeilla, ikkunoissa ja kadulla. Tule mukaan tanssiin tai muuten kokemaan äkkiryhmän liikutusta.

Konsepti: ©Hannele Romppanen
Musiikki: ©Orang Pendek, Lady Fortuna (instrumentaali), 2020.

Seuraa Facessa: https://facebook.com/events/s/talo-tanssii-flashmob/567519224419980/
Harjoitusvideo: https://vimeo.com/699014021


FRUIT MACHINE LOTTERY (valokuvaperformanssi 2020-2022)

The Domestic Dance Band #4, #5 & #6. (2022).

(Installation view) The Domestic Dance Band 2022 pitää meteliä itsestään äärettömän ajan. Teoksessa ääntä pitävät nyt triona symbalistia, sellistiä ja puhaltajaa muistuttavat esiintyjät. Soittimeksi ovat päätyneet kodin keittiöstä löytyneet käyttöesineet ja ruoka-aineet, kuten jakkara ja spagetti. Teos on looppina toistuva, 3-kanavainen valokuvista tehty stop-motion video ja pohjautuu omakuvalliseen valokuvaperformanssityöskentelyyn. Ensiesitys Galleria Longa (Helsinki), huhtikuu 2022.